National Trust onthult tuin in de ruïnes van Nymans in West Sussex | De National Trust


Vijfenzeventig jaar nadat een catastrofale brand het middelpunt van een groots huis in Sussex verwoestte, is een tuin, geïnspireerd door een van de toonaangevende theaterontwerpers van de 20e eeuw, uit zijn as herrezen.

The Garden in the Ruins at Nymans, een landgoed dat nu eigendom is van de National Trust, is een eerbetoon aan Oliver Messel, die werd geroemd om zijn weelderige decors en kostuums op het podium en op het scherm.

Messel’s grootvader kocht het landgoed, التقى 600 hectare met uitzicht op de heuvels en bossen van de High Weald, in de jaren 1890. De familie creëerde uitgestrekte tuinen vol met planten verzameld van over de hele wereld.

Nymans opende in 1954 als eigendom van de National Trust.
Nymans opende in 1954 als eigendom van de National Trust. Foto: actueel persbureau/Getty Images

Een groot deel van het huis, dat door de ouders van Messel werd verbouwd tot een nagebootst middeleeuws landhuis, werd door de brand van 1947 verwoest. De Grote Zaal, ooit een grootse amusementsruimte met een galerij met minstrelen, wandtapijten en gewelfde eiken plafonds – “gebruikt om te pronken, niet het dagelijks leven”, zei Nick Delves, een assistent-hoofdtuinman bij Nymans – is als een schelp achtergelaten sinds de brand.

Maar nu, in de omheinde ruïne, bevat de nieuwe tuin veel planten die door de familie Messel en hun tuinders in de westerse tuinbouw zijn geïntroduceerd, allemaal gekweekt in gigantische plantenbakken en potten. Sommige zijn vernoemd naar de familie en het landgoed.

De ruimte wordt gedeeld door zes gedecoreerde, verweerde stalen schermen, in navolging van de ‘flats’ die Messel in zijn theaterdecor gebruikte, waardoor intieme ruimtes onder het open dak en drie waterpartijen werden gecreëerd. Er zijn plannen om sculpturen en vormsnoei toe te voegen.

Delves, die de tuin ontwierp, zei: “Oliver gebruikte veel tuinen en landschappen in zijn sets, zoals beeldhouwwerken, vormsnoei en uitkijkpunten. Naast het vieren van de unieke plantencollectie die bij Nymans te vinden is, wilde ik het belang van Messel’s theaterontwerp en creatieve flair weerspiegelen.”

Nick Delves aan het werk in de tuinen van Nymans
Nick Delves ontwierp de tuin waarin veel planten zijn geïntroduceerd in de westerse tuinbouw door de familie Messel en hun tuinders. Foto: Stefan Rousseau/PA

Messel, die in 1978 stierf, werd de best betaalde theaterontwerper in Groot-Brittannië en de eerste die een box office-percentage ontving. Hij creëerde decors en kostuums voor toneelstukken, ballet en opera. Vaak veroorzaakte zijn decor applaus zodra de gordijnen opengingen.

Zijn beroemdste productie was Sleeping Beauty in het Royal Opera House in Covent Garden in 1946, met in de hoofdrol de legendarische ballerina Margot Fonteyn. Het werd in 2006 opnieuw gemaakt door het Koninklijk Ballet, met decors en kostuums op basis van originele ontwerpen van Messel.

Hij ondernam ook grote interieurprojecten, waaronder een suite, bekend als de Messel Suite, in het Dorchester in Park Lane, en schilderde portretten.

Hoewel bijna al zijn decors, kostuums en rekwisieten aan het einde van elke productie werden weggegooid of gerecycled, bezit het V&A ongeveer 10.000 items, waaronder modellensets, ontwerpen en brieven uit de persoonlijke collecties van Messel.

Meld u aan voor First Edition, onze gratis dagelijkse nieuwsbrief – elke doordeweekse ochtend om 7.00 ساعة

Bij het onderzoek naar het ontwerp voor de tuin in de ruïnes van Nymans, ontmoette Delves Messel’s neef en biograaf, Thomas Messel. “Hij vertelde veel persoonlijke herinneringen en gaf me inzicht in Olivers creatieve denkwijze”, aldus Delves.

Het ontwerp van de tuin duurde twee jaar, maar werd vervolgens met nog eens twee jaar uitgesteld vanwege de Covid-pandemie. Nu staat Delves voor de uitdaging van droogte en intense hitte.

Alison Crook, de curator van levende collecties van de National Trust, zei: “Nymans bevat een van de belangrijkste en meest eclectische levende collecties van de National Trust, met een enorm scala aan prachtige en ongewone planten van over de hele wereld.”

Ze zei dat de Tuin in de Ruïnes een “mooie kans was om sommigen van hen in een kleinere ruimte te zien”.

Leave a Comment