Hoe kamerplanten te vermeerderen en wat je moet weten voordat je gaat knippen


Voor degenen die hebben besloten om hun indoor jungle nog meer te laten groeien in 2022, breek een scherpe schaar en een vaas gevuld met water.

Het vermeerderen van kamerplanten kan een leuk en gemakkelijk experiment zijn – en als het goed wordt gedaan, kan het je een aantal nieuwe planten opleveren die je thuis kunt oppotten of aan vrienden kunt geven. We hebben een lijst met tips voor beginners samengesteld.

Wat u moet weten voordat u begint

Danae Horst, eigenaar van Folia Collective in Eagle Rock en auteur van het boek ‘Houseplants for All’, zei dat de lente de optimale tijd is om kamerplanten te vermeerderen, maar er is geen reden waarom je niet op elk moment van het jaar kunt vermeerderen, vooral als je stekken of een overgroeide plant.

Horst zei dat ze beginners over het algemeen aanbeveelt om te vermeerderen met water, omdat het gemakkelijk is om de wortelontwikkeling te volgen en de meeste tropische kamerplanten doen het heel goed met die methode van vermeerdering.

Bij sommige planten, zoals cactussen en vetplanten, heeft een bodemmedium zoals cactuspotgrond of puimsteensubstraat over het algemeen de voorkeur.

Sommige soorten tropische kamerplanten moeten mogelijk ook worden gestart met een bodemsubstraat en opties omvatten perliet en veenmos.

Sommige planten vereisen dat je ze op hun knooppunten snijdt, terwijl andere misschien een eenvoudige bladsnede of deling van een pup van een grotere plant nodig hebben. Horst raadt aan om vooraf plantspecifiek onderzoek te doen om te bepalen welk deel van de plant wortels gaat produceren en wat de specifieke vermeerderingsbehoefte is.

  • Als je net begint met het vermeerderen van planten, gebruik dan water omdat het gemakkelijk is om de wortelontwikkeling te volgen en de meeste tropische kamerplanten doen het heel goed met die methode van vermeerdering. (Getty-afbeeldingen)

  • Planten die in water zijn gekweekt, moeten worden uitgetrokken en getransplanteerd nadat ze 1-2 inch wortels hebben ontwikkeld. (Getty-afbeeldingen)

  • Sommige soorten tropische kamerplanten moeten mogelijk worden gestart met een bodemsubstraat bij het vermeerderen. (Getty-afbeeldingen)

Bij veel kamerplanten kun je ze het beste net onder hun knopen knippen, of het punt waar een blad uit een hoofdstengel steekt. De hobbelige punten langs de stengel moeten in het water worden ondergedompeld, omdat dit wortels worden.

Voor watervermeerdering moeten planteigenaren volgens Horst een vat voor water hebben; een scherp snij-instrument zoals een schaar; en ontsmettingsalcohol.

Horst ontsmet haar schaar met ontsmettingsalcohol voordat ze gaat knippen.

“Dat zorgt er alleen maar voor dat je niets op de plant overbrengt dat een infectie zou kunnen veroorzaken of schade zou kunnen toebrengen,” zei ze, “en de scherpte is er alleen om ervoor te zorgen dat je tijdens het snijden duidelijk door de weefsel en je prak het niet als je er doorheen snijdt.

Het soort schip hoeft ook niet luxueus te zijn, zegt Ana Mirandé, eigenaar van Inland Empire plant pop-up business Plant Mami. Ze zei dat het zelfs zoiets simpels als een glazen pot kan zijn.

Verschillende online tutorials zeggen dat water uit de gootsteen prima kan werken voor het vermeerderen van kamerplanten.

Mirandé zei dat hoewel het niet nodig is, ze graag gefilterd water gebruikt omdat het water in het Inland Empire vaak hard is en ze merkt dat gefilterd water minder hard is voor stekken.

Het is echter belangrijk om geen bladeren in het water te houden, omdat ze het water troebel maken en het is niet goed voor de kamerplant, zei Mirandé.

Voor planten die in een bodemsubstraat worden gekweekt, raadt Horst aan dat plantouders na het nemen van een stek wortelhormoon toedienen. Wortelhormoon wordt het meest aangetroffen in poedervorm en is te vinden in tuinwinkels en kwekerijen.

Als het vat voor het snijden van glas is, raadde Horst aan om het gekleurd in plaats van helder te maken. Ze zei dat dit de groei van algen in het water zal helpen vertragen.

Mirandé zei dat het ook erg belangrijk is om het water regelmatig te verversen of bij te vullen als het verdampt.

Moeilijkheidsgraad

Sommige kamerplanten zijn gemakkelijker te vermeerderen dan andere. Alles wat rankt, over een pot hangt of luchtwortels heeft, is een goede keuze om te vermeerderen, zei Mirandé.

Horst zei dat sommige gemakkelijke variëteiten pothos en philodendrons zijn. Ze zei dat spinplanten ook vrij eenvoudig zijn en veel werk voor je doen.

“Wanneer ze hun kleine baby’s naar buiten sturen, zullen die baby’s, als je ze lang genoeg op de moederplant laat, wortels beginnen te vormen, gewoon in de lucht”, zei Horst, eraan toevoegend dat ze dan kunnen worden afgesneden en ofwel in water om sterkere wortels te ontwikkelen of direct in de grond te plaatsen.

Sommige soorten waarvan Mirandé zei dat ze gemakkelijk zijn, zijn monstera’s en maranta’s.

Sommige planten zijn iets uitdagender, waaronder peperomia’s en zz-planten, die worden vermeerderd door een blad te snijden en in de grond te plaatsen, zei Horst.

Sansevieria’s – of slangenplanten – worden ook vermeerderd uit bladstekken die in aarde of water kunnen worden geplaatst. Je kunt zelfs meerdere stekken van een enkel blad maken en elk stuk vermeerderen.

‘Zorg er wel voor dat je onthoudt welke kant op is met al die kleine stukjes,’ zei Horst.

De stekken moeten op dezelfde manier worden geplaatst als op de plant. De afgesneden uiteinden moeten korsten voordat ze worden vermeerderd, zei Horst.

Weet wanneer je moet transplanteren

Elke plant ontwikkelt zich in een ander tempo, dus weten wanneer ze klaar zijn om te transplanteren, komt echt neer op monitoring, zei Horst.

Planten die in water zijn gekweekt, moeten worden uitgetrokken en getransplanteerd nadat ze 1-2 inch wortels hebben ontwikkeld en mogen niet langer blijven, zei Horst.

“Wortels die langere tijd in water leven, worden in feite een iets ander soort wortel die de plant helpt om zuurstof door het water op te nemen,” zei ze. “Als je ze te lang in het water laat, veranderen de wortels van vorm en dan is het moeilijker om ze later in aarde over te zetten.”

Wanneer de plant in de grond wordt geplaatst, is het belangrijk om hem echt te laten weken, zei Mirandé.

“Je wilt het niet nat houden omdat het wortelrot kan veroorzaken, maar als je het voor het eerst plant, wil je dat die grond volledig verzadigd is”, zei Mirandé, die uitlegde dat dit proces gaat over het acclimatiseren van de plant nadat hij een tijdje heeft doorgebracht. periode met zijn wortels uitsluitend in water.

Horst zei te onthouden dat voortplanting een activiteit met een zeer lage inzet is en dat het moet worden gezien als een leuk wetenschappelijk experiment in plaats van als een stressveroorzakende activiteit.

“Als het de ene keer niet lukt, probeer het dan de volgende keer opnieuw”, zei ze.

Dit bericht verscheen voor het eerst op ocregister.com

Leave a Comment